Fordelene med forlik
Forlik og åpen dialog gjør det mulig å finne løsninger som adresserer begge parters interesser. Gjennom forhandlinger kan partene oppnå enighet som ikke bare løser tvisten, men også legger grunnlaget for fremtidig samarbeid.
Forlik er spesielt verdifullt i komplekse saker hvor partene har en felles interesse av å opprettholde et godt forhold, der det er betydelig prosessrisiko begge veier eller i tilfeller der det er behov for løsninger som ikke nødvendigvis kan tilbys av en domstol. Forlik er også nyttig i saker der partene har et ønske om konfidensialitet.
Rettslige prosesser og søksmål
I en del konflikter er det nødvendig og riktig å ta rettslige skritt for å oppnå rettferdighet og håndheve juridiske rettigheter. I tillegg kan saksforberedelsene til den rettslige prosessen i seg selv bane vei for alternative løsninger og forlik, ved at partene tvinges til å klarlegge fakta og grundig vurdere egne rettslige posisjoner.
Rettsprosesser er imidlertid tidkrevende og kostbare, og utfallet er aldri garantert. Denne risikoen gjør ofte at et forlik vil være det beste alternativet. En domstolsavgjørelse vil som regel innebære at minst en av partene opplever et betydelig tap, inkludert motpartens sakskostnader, også der saken har flere sider og kunne slått begge veier. Selv med en seier kan de underliggende årsakene til konflikten forbli uadresserte, og avstedkomme nye konflikter mellom samme parter.
Prosessrisikovurdering
Før man velger å gå til retten, er det viktig å vurdere risikoen dette innebærer. Dette inkluderer en vurdering av sakens styrker og svakheter og sannsynligheten for ulike utfall. I tillegg må man skaffe et realistisk overslag over kostnader, tidsperspektiv og annen ressursbruk. En grundig risikovurdering bidrar ofte til å identifisere om forlik er en mer fordelaktig tilnærming, hva som er en fornuftig målsetting ved eventuelle forhandlinger og en hensiktsmessig reservasjonspris.
Praktiske og strategiske overveielser
Forliksforhandlinger krever en åpen dialog og en villighet til å se saken fra flere sider. Det er viktig å anerkjenne at løsninger ofte krever kompromisser fra begge parter. I tillegg må man være oppmerksom på juridiske og kontraktsmessige begrensninger som kan påvirke forhandlingene.
Forliksforhandlinger skiller seg på enkelte punkter fra vanlige kontraktsforhandlinger. Der vanlige kontraktsforhandlinger er fremtidsrettet, med åpen dialog og fokus på verdiskapning og muligheter, kan forliksforhandlinger være tilbakeskuende, argumenterende og fokusere på krav og rettigheter. Også ved kontraktsforhandlinger er det mulighet for fremtidig konflikt, men partene kommer gjerne til enighet på tross av en slik risiko. På samme måte bør man, når det er mulig, lete etter potensialet for felles verdiskapning og enighet i forbindelse med forlikssamtaler og konfliktløsning.
Timing
Tidspunktet for å inngå et forlik kan ha avgjørende innvirkning på utfallet av forhandlingene. Saken kan endre seg betydelig under forberedelsene til en rettssak, og ikke minst når en av partene har vunnet i første rettsinstans. Selv om mange saker snur i ankeinstansen, vil en seier i tingretten normalt styrke forhandlingsposisjonen før en eventuell ankesak i lagmannsretten.
Partene har også en oppfordring til å fremsette og akseptere rimelige forlikstilbud gjennom reglene om ansvar for sakskostnader. Etter tvisteloven § 20-2 tredje ledd bokstav b kan den tapende part i en rettssak fritas for erstatningsansvar for den vinnende parts sakskostnader, dersom sistnevnte har avslått et rimelig forlikstilbud. Bestemmelsen legger et juridisk og økonomisk press på begge parter til å vurdere forlik seriøst.
Konklusjon og råd
Å velge forlik fremfor rettslige skritt kan ofte være den mest strategiske beslutningen i en tvist. Gode forlik sparer tid og ressurser, samtidig som det åpner for en mer tilpasset og varig løsning. Ved å vurdere prosessrisiko nøye og engasjere seg genuint i forhandlinger, kan partene finne frem til en minnelig løsning som er fordelaktig for alle involverte.
Spesialister innen prosedyre og tvisteløsning
Prosedyre og tvisteløsning har alltid vært en sentral del av Hjorts virksomhet, og dedikerte spesialister fører saker for retten, fremfor en generell prosedyreavdeling. I motsetning til andre advokatfirmaer, er vårt team for tvisteløsning skreddersydd for å møte spesifikke kundebehov, noe som gjør oss til en leder innen prosedyre i Norge. Dette ryktet forsterkes av vår deltakelse i saker som har satt presedens for rettsutviklingen gjennom årene.