Kort om den nye grensen
Den nye grensen innebærer at konsesjon etter energiloven kun er nødvendig for solkraftverk med installert effekt på 10 MW eller mer. Anlegg som er mindre dette trenger ikke konsesjon etter energiloven. Slike anlegg skal i stedet behandles av kommunen etter reglene i plan- og bygningsloven.
Bakgrunnen for den nye grensen
Etter gjeldende regelverk er spenningsnivået på det elektriske anlegget avgjørende for om solkraftverk trenger konsesjon etter energiloven. Ettersom spenningsnivået kan variere mellom anlegg med noenlunde like fysiske dimensjoner og miljøvirkninger, kan gjeldende regelverk føre til tilfeldige utslag og manglende likebehandling. Formålet med regelendringen er å oppstille klarere og mindre tilfeldige kriterier for konsesjonsplikt. Energidepartementet fremhever i tillegg at endringen er fordelaktig fordi den sikrer lokale myndigheter økt innflytelse og frigjør saksbehandlingskapasitet i NVE.
Praktiske konsekvenser
Den nye grensen innebærer at utbyggere av solkraftverk med mindre enn 10 MW installert effekt kun trenger å forholde seg til kommunen, ikke NVE. Dette vil i praksis være tilfellet for de fleste takmonterte solkraftanlegg. Utbyggere av solkraftverk med mer enn 10 MW installert effekt må fortsatt søke om konsesjon etter energiloven hos NVE. Dette vil særlig være aktuelt for større bakkemontert solkraft.
Spørsmål om utbygging av solkraftverk?
Advokatfirmaet Hjort har erfaring og kunnskap til å bidra på alle stadier av prosessen for utbygging av solkraftverk.