Ansiennitetsprinsippets betydning for fastsettelsen av utvelgelseskretsen
Det sentrale spørsmålet i saken var således ansiennitetsprinsippets særstilling ved fastsettelsen av utvelgelseskretsen, nærmere bestemt om utvelgelseskretsen blir usaklig dersom den innsnevres så kraftig at ansiennitet i realiteten mister sin betydning som utvelgelseskriterium.
Ved denne vurderingen startet Høyesterett med å vise til HR-2017-561-A (Posten II), hvor det ble trukket opp et klart skille mellom utvelgelseskriterier og bedømmelsen av om en begrenset utvelgelseskrets er saklig:
«Det er en saklig begrunnet utvalgskrets som avgrenser hvem som ved overtallighet skal konkurrere om stillingene. Når denne avgrensningen skal foretas, har utvelgelseskriterier ingen plass. Dette gjelder hva enten det er ansiennitet, kvalifikasjoner, alder eller sosiale forhold – eventuelt en kombinasjon av disse – som skal være styrende for hvem som blir overtallig. Ansiennitet står i så måte ikke i noen særstilling.»
Dette utgangspunktet ble imidlertid forlatt for tariffbundne bedrifter i ARD-2018-18 (NRK Østlandssendingen), hvor Arbeidsretten fastslo at uttalelsen i Posten II ikke rettet seg mot forståelsen av Hovedavtalens ansiennitetsbestemmelse, slik at det ved fastsettelsen av en begrenset utvelgelseskrets etter HA måtte tas hensyn til ansiennitetsprinsippet:
«Avgrensingen av kretsen til deler av en virksomhet kan ha avgjørende betydning for ansiennitet som utvelgelseskriterium, og dermed det tariffestede stillingsvernet. […] Kravet om at begrensning av utvelgelseskretsen må ha saklig grunn tilsier at hvilke eller hvor mange arbeidstakere som inngår i utvelgelseskretsen kan få betydning også når kretsen skal fastsettes.»
Høyesterett sammenfattet dette slik i Telenor-saken:
«Den sentrale slutning fra NRK-dommen er derfor, etter mitt syn, at hvilke eller hvor mange arbeidstakere som inngår i utvelgelseskretsen, må trekkes inn i saklighetsvurderingen når det er nødvendig for å sikre at ansiennitet blir et utvelgelseskriterium.»
[…]
«Oppsummert kan en utvelgelseskrets være usaklig begrunnet dersom ansiennitetsprinsippet «helt mistet sin betydning», jf. Nokas-dommen avsnitt 86, eller blir «vesentlig svekket», jf. NRK-dommen avsnitt 62.»