Sakens bakgrunn
I 2019 oppdaget Å Energi Vannkraft en unormal lyd fra en turbin i kraftverket. Etter nærmere undersøkelser viste det seg at det var vannskader i støttestrukturen på baksiden av løpehjulskammeret. Sakkyndige rapporter konkluderte med at støttestrukturen hadde blitt gradvis forringet som følge av erosjon og korrosjon over flere år, som til slutt førte til sammenbrudd av selve løpehjulskammeret. Hele turbinen med løpehjulskammeret måtte skiftes ut.
Under utbedringen måtte kraftverket holde stengt i omtrent to måneder. Kostnadene for reparasjon og driftsavbrudd kom på til sammen ca. 77 millioner kroner, som Å Energi Vannkraft krevde dekket under selskapets forsikring hos Tryg Forsikring.
Kraftselskapet var under sin energiforsikring forsikret mot «plutselig og uforutsett fysisk skade som oppstår i forsikringstiden». Ettersom det først var mulig å oppdage skadene kort tid før løpehjulskammeret havarerte, var partene enige om at skaden var «uforutsett». Sakkyndige slo fast at selv ved grundige undersøkelser ville det vært nærmest umulig å oppdage disse tidligere. Partene var derimot uenige om selve sammenbruddet måtte regnes som en «plutselig» fysisk skade som var dekket under forsikringen.
Høyesteretts vurdering
Spørsmålet Høyesterett tok stilling til, var altså om det hadde oppstått en «plutselig» fysisk skade.
Høyesterett fastslo at indre skader som fører til en plutselig ny skade, kan være dekningsberettiget. I dette konkrete tilfellet mente derimot Høyesterett at sammenbruddet, sett i sammenheng med den forutgående skadeutviklingen i kammeret, ikke var å anse som en «plutselig» skade. Den gradvise skadeutviklingen og de suksessive skadene på løpehjulskammeret, måtte vurderes i sammenheng og som en helhet i relasjon til forsikringsvilkåret. Etter Høyesteretts syn var det i et slikt tilfelle ikke riktig å skille ut den siste – og kortvarige – fasen i hendelsesforløpet som en særskilt skadehendelse som skal bedømmes løsrevet fra den tidligere skadeutviklingen.
Kraftverket fikk dermed ikke dekket kostnadene under forsikringen.
Hva betyr dommen for bransjen?
Fornybar Norge, som var partshjelp for kraftverket, fremhevet at materialtretthet som utvikler seg over tid, og brått slår ut i skade, er typisk for kraftbransjen. Høyesteretts dom avklarer at slike skader ikke nødvendigvis dekkes av alminnelig energiforsikring, selv om skaden ikke har vært mulig å oppdage. Det må ventes at resultatet vil danne presedens for lignende forsikringssaker fremover. Det innebærer at kraftverkene må bære en større del av risikoen forbundet med skader som ikke skyldes en ren ytre påvirkning, med mindre forsikringsvilkårene kan endres.