Muligheter og utfordringer med karbonfangst fra avfallsanlegg - Hjort
Hva leter du etter?

Muligheter og utfordringer med karbonfangst fra avfallsanlegg

For å bli kvitt alt avfallet vi produserer er det nødvendig å brenne de delene av avfallet som ikke kan gjenvinnes. Forbrenning av avfall fører til utslipp av klimagasser, men flere virksomheter som driver avfallsforbrenningsanlegg i Norge jobber nå med å utvikle løsninger for å fange og lagre klimagassene. Energisk har snakket med Lise Gunn Storeheier Karlsen fra Frevar KF og Markus Sebastian Hole fra Hafslund Celsio om muligheter og utfordringer med karbonfangst- og lagring (CCS) fra avfallsforbrenningsanlegg.

Hør episoden på Spotify ved å trykke her og på Apple Podcast her
Energisk – en jusspodkast fra Hjort | Sesong 9

Avfallsforbrenningsanleggenes rolle i avfallshåndteringen

Avfallsforbrenningsanlegg er anlegg for forbrenning av avfall. Anleggene sørger for at avfall som ikke kan eller bør gjenvinnes blir fullstendig forbrent. Dette sikrer trygg sluttbehandling av avfall, og er ansett som et bedre og mer miljøvennlig alternativ enn deponering.

I denne episoden av Energisk beskriver Karlsen og Hole forbrenning av avfall som en viktig samfunnsoppgave. Det er helt nødvendig med sluttbehandling av de avfallsfraksjonene som ikke kan resirkuleres, og ved forbrenning kan energien som ligger i avfallet bli brukt til oppvarming gjennom fjernvarmeanlegg.

Det er ikke slutten på sirkulærøkonomien, det er en del av den.

– Markus Sebastian Hole

Hole anerkjenner samtidig at det er utordringer ved avfallsforbrenning, blant annet i form av utslipp av CO2. CO2-utslippene fra avfallsforbrenningsanlegg bør reduseres for å nå klimamålene.

Avfallsforbrenningsanlegg og karbonfangst

Både Hafslund Celsio og Frevar jobber for å utvikle løsninger for å fange og lagre CO2 fra avfallsforbrenningsanleggene gjennom såkalte Carbon Capture and Storage-løsninger (CCS). Hensikten med CCS er å fjerne CO2 fra atmosfæren ved å fange CO2 fra luften og lagre den fangede CO2-en permanent under jorden. Hole beskriver prosessen som olje- og gassproduksjon – bare i revers.

Om du ønsker å vite mer om hva CCS er, har vi skrevet en artikkel som du kan lese her.

Karbonfangst og -lagring fra avfallsforbrenningsanlegg er i dag i drift i mindre skala utenlands, men foreløpig ikke i Norge. Hafslund Celsio og Frevar jobber sammen med resten av virksomhetene i Klimakur for Avfallsforbrenningsanlegg i Norge (KAN) med å muliggjøre CCS fra avfallsforbrenningsanlegg også i Norge, og da helst i fullskala.

I dagens Energisk-episode forteller Karlsen og Hole hvordan aktuelle anlegg i Norge nå rigges for CCS. De forklarer også hva som er de største hindringene for å kunne sette i gang CCS-prosesser i Norge. Viktige faktorer her er økonomi, finansiering og konkurranse fra avfallsforbrenningsanlegg i Sverige.

Gjester fra Hafslund Celsio og Frevar KF

Dagens gjester i Energisk er representanter fra Frevar KF og Hafslund Celsio, bedrifter som blant annet driver avfallsforbrenningsanlegg. 

Lise Gunn Storeheier Karlsen er klimaingeniør i Frevar. Frevar er et kommunalt foretak i Fredrikstad som eier og drifter kommunens prosessanlegg for avløpsrensing, vannproduksjon, energigjenvinning og avfallshåndtering. Frevar har også et avfallsforbrenningsanlegg med energigjenvinning.

Markus Sebastian Hole er Head of Public Affairs i Hafslund Celsio, Norges største avfallsforbrenner. Hafslund Celsio er også landets største fjernvarmeprodusent. Omtrent halvparten av varmen som produseres og distribueres fra Hafslund Celsio i Oslo kommer fra avfallsforbrenningen.

Både Frevar og Hafslund Celsio er medlemmer i KAN – Klimakur for Avfallsforbrenning i Norge, som er et industrisamarbeid som arbeider for å få til karbonfangst og -lagring fra avfallsforbrenningsanleggene i Norge.

Karbonfangst fra avfallsforbrenningsanlegg – muligheter og utfordringer (40 min) Energisk – en jusspodkast fra Hjort