- CV
- Rangeringer
- Annet
Arbeidserfaring
Utdanning
Medlemskap/tillitsverv
Leder av Advokatforeningens lovutvalg for forvaltningsrett
Leder av faggruppen Energy & Environmental i TerraLex
Styremedlem, Advokatfirmaet Hjort
Den Norske Advokatforening
Advokatundersøkelse 2023 – Lovende Talent i gransking og compliance
Publikasjoner
Offentleglova. Lovkommentar. Universitetsforlaget 2018
Relaterte artikler

Hva skal til for å bli unntatt offentlige søkerlister?
Offentliggjøring av søkere til stillinger i offentlig sektor er et viktig prinsipp for å sikre gjennomsiktighet i offentlig forvaltning. Denne praksisen kan imidlertid ha en avskrekkende effekt på søkere og føre til at forvaltningen går glipp av gode kandidater, men det er mulig å bli unntatt de offentlige søkerlistene.

Hjort-metoden for gransking sikrer høy kvalitet
Gransking er en undersøkelsesmetode som brukes i situasjoner der det har fremkommet kritikkverdige forhold eller påstander om dette. I takt med et økt fokus på etikk og arbeidsmiljø har antall granskinger økt, og mange av de blir omtalt med store oppslag i mediene.

Avklaring i omfattende sak om avgifter for bruk av jernbaneinfrastruktur
Kristin Veierød og Kristian Brandt har bistått Bane NOR SF i en rettstvist mot staten v/Statens jernbanetilsyn om gyldigheten av et vedtak truffet av Jernbanetilsynet hvor Bane NOR ble pålagt å tilbakebetale deler av den kjørevegsavgiften Flytoget hadde betalt for bruk av jernbanesporene på Gardermobanen i perioden 2017-2019.

Offentlige selskaper risikerer å bryte personvernreglene
Virksomheter som velger å følge offentleglova uten å være forpliktet til det, risikerer å bryte personvernregelverket. De virksomhetene som frivillig følger offentleglova bør snarest få en rettslig avklaring på om de er omfattet av offentleglova eller ikke.

Gulating lagmannsrett: BKK er ikke omfattet av offentleglova – viktig seier for arbeidet med det grønne skiftet
Fylkesmannen i Vestland vedtok i mars i 2020 at morselskapet BKK AS i energikonsernet BKK er omfattet av offentleglova. Etter to rettsrunder har Gulating lagmannsrett nå konkludert med at BKK AS ikke er omfattet av offentleglova. Dommen er viktig for å unngå konkurranseulemper for offentlig kontrollerte morselskap i energikonsern der datterselskapene ellers driver kommersiell virksomhet i et svært konkurranseutsatt marked. Dommen er derfor også viktig for denne typen konserns arbeid med det grønne skiftet.

Åpenhetsloven – nye krav til ansvarlig virksomhetsstyring, aktsomhet og åpenhet
I løpet av de siste tiårene har det blitt stadig større oppmerksomhet om næringslivets ansvar for miljø, bærekraft og menneskerettigheter ikke bare i egen virksomhet, men også i leverandørkjeden. Den nye åpenhetsloven skal lovregulere større selskapers plikter til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger og redegjøre offentlig for arbeidet med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Bergen tingrett: BKK AS er omfattet av offentleglova
Fylkesmannen i Vestland vedtok i mars i år at morselskapet BKK AS i energikonsernet BKK er omfattet av offentleglova. BKK AS var uenig i dette, og tok ut søksmål mot staten med krav om at Fylkesmannens vedtak er ugyldig. I dommen fra Bergen tingrett 23. november 2020 gis staten medhold. Hvilken betydning har dette for andre morselskap i offentlig eide energikonsern?
Hvor uavhengig kan og bør en gransking være?
Advokater som påtar seg granskingsoppdrag anklages ofte for ikke å være uavhengige nok. Årsaken er normalt at de allerede har et klientforhold til virksomheten som granskes. Men hvor uavhengige kan granskere være, og er uavhengighet en forutsetning for et best mulig resultat?

Rett til dekning av sakskostnader gjelder også der tredjemann betaler kostnadene
Forvaltningsloven § 36 gir en part rett til å få dekket nødvendige sakskostnader for å få endret et forvaltningsvedtak. Men gjelder dette også når tredjemann har betalt disse, eller er det bare «egne» kostnader som kan kreves dekket?

Kampen om vindmøller – er myndighetenes praksis lovlig?
Utbygging av vindkraftanlegg er omfattende prosjekter, og det er mange årsaker til at et slik prosjekt kan bli forsinket. Tidligere har NVE akseptert søknader om utsettelse av fristen for idriftsettelse. På bakgrunn av sterke politiske signaler fra Stortinget, gir NVE ikke lenger utsatt frist og konsesjonen bortfaller automatisk. Denne praksisendringen kan ha dramatiske konsekvenser, og er muligens ulovlig.
Skal diskrimineringsnemnda avgjøre tvister om gjengjeldelse?
Arbeidsmiljøloven § 2 A-4 oppstiller forbud mot gjengjeldelse etter varsling. Ved brudd kan arbeidstaker kreve erstatning og oppreisning etter § 2 A-5. Enn så lenge har krav om erstatning i gjengjeldelsessaker vært henvist til domstolene. Det har også forekommet at gjengjeldelsesspørsmål har blitt vurdert i forbindelse med arbeidsgivers behandling av et varsel, for eksempel ved granskning.
Webinar: Arbeidsgivers håndtering av varsler
Varsler om kritikkverdige forhold i virksomheten stiller arbeidsgiver overfor en rekke vanskelige spørsmål og valg. Hvilke tiltak skal iverksettes for å avdekke hva som faktisk har skjedd? Hvor omfattende skal undersøkelsen av varselet være og hvem skal foreta undersøkelsen? Hvem skal orienteres, og hvordan skal de involverte ivaretas? Skal forholdet anmeldes?

Er offentlig eide energiselskaper omfattet av offentleglova?
Fylkesmannen i Vestland har fattet vedtak om at morselskapet BKK AS i energikonsernet BKK er omfattet av offentleglova. Dette har potensielt store konsekvenser for konsernet, og selskapet har varslet søksmål mot staten. Betyr Fylkesmannens vedtak at morselskapet i offentlig eide energikonsern generelt er omfattet av offentleglova?

Hytteforbud og juss – blir det påske på hytta?
Det omstridte hytteforbudet er forlenget til over påske, til frustrasjon og fortvilelse blant mange hytteeiere. Også jurister har slengt seg på i diskusjonen, som da har dreid seg om et klassisk rettslig spørsmål; har hytteforbudet hjemmel i lov?

Regjeringen har lagt fram forslag om en såkalt fullmaktslov
Stortinget vedtar i dag en såkalt fullmaktslov. Loven gir regjeringen svært vide fullmakter til å fravike gjeldende lovbestemmelser innenfor alle samfunnsområder for å håndtere konsekvensene av Covid-19. Formålet er godt, men hvilke konsekvenser får dette for næringsliv, organisasjoner og privatpersoner?

Nye varslingsregler – hva betyr det for arbeidsgiver?
Fra 1. januar 2020 får vi nye regler om varsling i arbeidsmiljøloven. Formålet er å styrke ytringsklimaet i virksomheten og å styrke vernet av varslere i norsk arbeidsliv. Flere får rett til å varsle og arbeidsgiver får flere plikter i forbindelse med varsling. Hva betyr de nye reglene i praksis?

Manglende vurdering av naturmangfold i planbehandling
I en uttalelse 28. august konkluderer Sivilombudsmannen med at departementets godkjennelse av en kommunedelplan i Karmøy kommune, som åpnet for omlegging av en fylkesvei, ikke oppfylte kravene i naturmangfoldloven.