Leietager/opsjonshaver må derfor vurdere om den tilbudte kjøpesummen og leien muliggjør opptjening av tilstrekkelig egenkapital i opsjonsperioden. Gjør den det, er modellen en egnet måte å komme inn i boligmarkedet på.
Hvis leien er så høy at sparing ved siden av leiebetaling er vanskelig, vil muligheten for å opptjene egenkapital avhenge av boligprisveksten. Selv i et stigende marked vil prisveksten normalt ikke være nok i seg selv til å kunne oppfylle egenkapitalkravet ved det senere kjøp.
Hvis utsiktene til tilstrekkelig opptjent egenkapital ved endt opsjonsperiode er små, må man vise varsomhet ved å inngå en avtale om «leie før eie». I et synkende boligmarked kan en avtale om «leie før eie» tvert imot føre til at man sitter «låst» i modellen, og mister muligheten til å bruke oppsparte midler til å kjøpe annen bolig. Leietager bør derfor gjøre seg kjent med muligheten for opphør av leieavtalen, som må være i henhold til husleielovens regler. Vanligvis er leieavtalene tidsbestemte tilsvarende opsjonstiden, med mulighet for leietager til oppsigelse i løpet av leieperioden. Skal leieavtalen være uoppsigelig, må dette avtales skriftlig.
For eiendomsutviklere ligger fordelen med modellen i muligheten den gir for å knytte til seg potensielle boligkjøpere som for tiden ikke oppfyller finansieringskravene. Jo større utsiktene er til å kunne opptjene tilstrekkelig egenkapital, desto sterkere tilknytning.
Det bør derfor legges til rette for at opsjonshaver rent faktisk sparer og tar sikte på et reelt kjøp. Selger kan eksempelvis tilby en noe lavere leie enn markedsleie, som muliggjør økt sparing og dermed økt sannsynlighet for at opsjonen blir utøvd. Nedsiden ved en slik løsning er at man ikke har noen garanti for at opsjonen rent faktisk utøves, og da vil den reduserte leien være et rent tap.
Vår vurdering er at «leie før eie» er en modell som gir både kjøpere og eiendomsutviklere en mulighet til å få realisert verdier i eiendomsmarkedet. Enhver ordning under modellen forutsetter gode, gjennomarbeidende avtaler, herunder leiekontrakt, opsjonsavtale og kjøpekontrakt som «spiller på lag».
Dette innlegget ble publisert i Finansavisen 18. desember 2020.