Dette er problematisk ved konsesjonsprosessene
Problemstillingen Høisveen løfter frem i leserinnlegget, og som vi drøfter med ham i dagens episode av Energisk, er hvorvidt dagens konsesjonssystem er for omfattende og tidkrevende. Konsesjonsprosessen består av en rekke ulike stadier som gjør at det kan ta lang tid før utbyggingsprosjekter for kraftverk og kraftledninger blir realisert.
Formålet med konsesjonsprosessene er først og fremst å sikre forvaltningen et best mulig beslutningsgrunnlag. I de fleste tilfeller vil det for eksempel være viktig å gjennomføre konsekvensutredninger og befaringer for å se på hvilke konsekvenser en utbygging kan medføre. Dessuten skal ulike instanser eller interessenter som blir påvirket av utbyggingen bli hørt. De ulike stegene i konsesjonsprosessen skal sikre at konsesjonsmyndighetene har god oversikt over fordeler og ulemper ved utbyggingen før tillatelse gis.
Hensynet til et best mulig beslutningsgrunnlag medfører imidlertid at konsesjonsprosessene ofte tar lang tid. Både utbygging av ny produksjon og utbygging av nytt overføringsnett kan det ta opptil 10 år å få tillatelse til. Høisveen poengterer at tidsmomentet gjør det vanskelig å bygge ut nok produksjons- og overføringskapasitet til å nå klimamålene for 2030.
Mulige tiltak
I samtalen med Høisveen drøfter vi flere mulige tiltak for å effektivisere konsesjonsprosessene – blant annet innføring av tidsfrister for konsesjonsmyndighetenes behandling, økt bruk av digitale verktøy, parallelle prosesser og ulike løp for ulike typer prosjekter. Vi ser på muligheter og begrensninger ved forskjellige tiltak til forbedring, og diskuterer hvordan hensynet til et godt beslutningsgrunnlag og hensynet til effektivitet kan balanseres mot hverandre på en hensiktsmessig måte.