De sentrale uenighetene i saken var:
- Konsekvensene av uforutsette grunnforhold, herunder spørsmål om grunnlag og utmåling av krav som følge av urasjonell drift (et såkalt plunder og heft-krav)
- Om fylkeskommunen hadde hevingsrett, herunder spørsmålet om byggherrens kvantitative endringskompetanse (standardens 15 %-grense) var overskredet og den eventuelle betydningen av dette
- om fylkeskommunens erstatningskrav som følge av hevingen var prekludert eller ei
For lagmannsretten var tingrettens sakskostnadsavgjørelse også et sentralt tema:
- Hvilken betydning skulle tidligere forlikstilbud ha ved domstolens sakskostnadsavgjørelse
Overordnet om uenigheten
Under prosjektgjennomføringen ble det avdekket at grunnforholdene avvek fra det entreprenøren hadde grunn til å regne med ved inngivelse av sitt tilbud. De uforutsette grunnforholdene medførte blant annet at det ble nødvendig med omprosjektering av en støttemur for en veitrase. I påvente av den nye prosjekteringen, stanset entreprenøren sine arbeider.
I tillegg til den endrede løsningen for støttemuren medførte de endrede grunnforholdene blant annet at sikringsomfanget økte og at enkelte av spirofundamentene som bygget skulle fundamenteres på måtte settes dypere enn forutsatt. De endrede grunnforholdene medførte at masseuttaket økte i betydelig grad, og det oppsto forsinkelser i prosjektet.
Entreprenøren fremsatte etter hvert et varsel om fristforlengelse på drøyt 10,5 måneder og flere tilknyttede tilleggskrav. Til tross for at partene ikke klarte komme til enighet om de fremsatte kravene og at samarbeidsklimaet var krevende, så fortsatte arbeidene. Dette varte ved frem til entreprenøren varslet om at denne ikke ville utføre ytterligere endringsarbeider. Siden kontraktsarbeidene ikke kunne ferdigstilles uten at entreprenøren utførte enkelte endringsarbeider, medførte dette at kontraktsarbeidene også ble stanset.
Entreprenøren begrunnet sitt standpunkt i at den kvantitative begrensningen i byggherrens endringskompetanse, den såkalte 15 %-grensen, som er inntatt i NS 8405 punkt 22.1 tredje ledd, var overskredet.
Fylkeskommunen var på sin side uenig i at grensen var overskredet og mente også at entreprenøren uansett var forpliktet til å utføre det aktuelle endringsarbeidet selv om grensen skulle ha vært overskredet. Dette ble begrunnet i at utførelse av tilleggsarbeidet ville være nødvendig for at det videre kontraktsarbeidet kunne utføres.
Da partene ikke klarte å komme til enighet, hevet byggherren kontrakten og begrunnet dette i at entreprenøren på urettmessig grunnlag nektet å utføre ytterligere endringsarbeider.