Hva kan byggherren gjøre ved frykt for konkurs hos entreprenøren?
Byggherrens overordnede veivalg
Dersom byggherren frykter at entreprenøren er i ferd med å gå konkurs, så bør man først stille seg følgende spørsmål: Er det mest hensiktsmessig å forsøke å holde entreprenøren i live inntil denne har levert hele eller deler av den resterende ytelsen i prosjektet? Eller handler det nå om å sikre at man ikke betaler mer til entreprenøren, enn det man til ethvert tidspunkt er forpliktet til?
Hvorvidt det er et reelt og godt alternativ å forsøke å sikre at entreprenøren leverer det denne skal i prosjektet, må vurderes helt konkret. Byggestandardene er ikke innrettet for et slikt strategisk valg, og hvilke tiltak som er aktuelle og fornuftige må derfor avgjøres konkret. I det påfølgende punktet vil vi gi noen eksempler på tiltak som erfaringsmessig kan være aktuelle.
Uavhengig av hvilket veivalg man tar, så vil det være klokt å kartlegge hvilke arbeider som er utført og hvilke som gjenstår. Utover at en slik oversikt gir grunnlag for å følge med på entreprenørens fremdrift, så er en slik oversikt praktisk å ha i forbindelse med kartlegging av om det er andre entreprenører som kan overta arbeidene ved en eventuell konkurs. Ikke helt sjeldent vil det være hensiktsmessig å foreta en slik kartlegging før det er klarlagt om en konkurs vil inntreffe, da dette kan bidra til å minimere forsinkelse og andre konsekvenser av en eventuell konkurs.
Skreddersydde tilpasninger av kontrakten
Den som står i en krevende økonomisk situasjon, vil ofte være tilbakeholden med å informere sin kontraktsmotpart om dette. Dette gjelder særlig i de tilfeller hvor man vurderer at man vil klare å stå av stormen. Bakgrunnen for slik tilbakeholdenhet er ofte at man frykter at kontraktsmotparten vil foreta tiltak for å minimere egen risiko, typisk ved å foreta vurderinger av om det foreligger grunnlag for tilbakehold, grunnlag for heving som følge av antesipert vesentlig mislighold eller andre disposisjoner som kan medføre ytterligere press i en allerede krevende situasjon.
Vår anbefaling er likevel at man tar aktive grep for å avdekke hvilken situasjon kontraktsmotparten faktisk står i, og også vurderer om det foreligger grunnlag for å endre den allerede inngåtte avtalen eller inngår nye avtaler. Man kan tenke seg situasjoner hvor en avtale om å gjøre en betalingsplan mer fortung, men med en økt sikkerhetsstillelse fra kontraktsmotpartens side, vil kunne være i begge parters interesse. I enkelte tilfeller kan det også være i byggherrens interesse å yte mer betaling enn det man etter kontrakten er forpliktet til, alene av den grunn at konkurs hos entreprenøren er et verre alternativ.
Dersom et prosjekt blir lidende av at en entreprenør sliter med betalinger til sine underentreprenører, kan man tenke seg situasjoner hvor byggherren er tjent med å stille betalingsgarantier eller foreta utbetalinger direkte til oppdragstakers underentreprenører. Hvorvidt dette er en farbar vei, må imidlertid også vurderes konkret. Generelt bør man være tilbakeholden med å etablere slike ordninger uten å involvere entreprenøren, da det raskt vil anses som et brudd på den alminnelige lojalitetsforpliktelsen i kontrakt å kontrahere direkte med entreprenørens underentreprenører. Slike disponeringer vil blant annet kunne frata entreprenøren det oppfyllelsespresset som ligger i eventuelle berettigede tilbakehold denne utøver nedover i kontraktkjeden. Også underentreprenører som begir seg inn på slike ordninger, uten entreprenørens samtykke, vil raskt kunne komme i konflikt med lojalitetsforpliktelsen i sin kontrakt med entreprenøren.
Dersom man er en offentlig byggherre, må man også huske å vurdere hvorvidt det vil være i tråd med anskaffelsesregelverket å foreta revideringer av en allerede inngått avtale.
Gjennomgå betalte og ubetalte fakturaer
Har man først besluttet at man ikke skal gjøre tiltak som er innrettet for å holde entreprenøren i live, men heller forholde seg strengt til byggestandardenes løsninger, så handler det nå om å unngå å betale mer enn det man til ethvert tidspunkt er forpliktet til.
En frykt for at entreprenøren er på vei mot konkurs, gir i seg selv ingen rett til å unnlate betaling av ellers berettigede krav fra entreprenøren. Det er likevel flere tiltak man kan gjøre, som ikke helt sjeldent gir byggherren grunnlag for et større tilbakehold eller en lavere utbetaling, enn hva man i første hånd trodde.
En grundig gjennomgåelse av hvor mye av kontraktsarbeidene som er levert, sett opp mot hva som er betalt, vil være ett tiltak som ikke helt sjeldent gir grunnlag for å redusere størrelsen på det neste avdraget fra entreprenøren.
Tilsvarende vil en mer grundig sjekk av at tilsendte og ubetalte fakturaer er korrekte, og en sjekk av at innestående beløp er beregnet riktig i både disse og tidligere innsendte fakturaer, kunne medføre det samme. Dersom fakturaene er uklare eller ikke inneholder slik dokumentasjon som kontrakten krever, kan dette også gi grunnlag for å avvente betaling av disse. Dette bør imidlertid begrunnes, slik at den som har utstedt fakturaen får oppfordring til å avklare uklarheter eller fremskaffe eventuell manglende dokumentasjon.