Problemstilling
I går vedtok Stortinget at det skal åpnes for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i vernede vassdrag der «samfunnsnytten, for eksempel i form av flomdempende effekt, vurderes som betydelig, samtidig som miljøkonsekvensene anses som akseptable». Stortingets vedtak er basert på Energi- og miljøkomiteens innstilling Innst. 123 S (2024–2025). Innstillingen kan se ut til å innebære en betydelig utvidelse av adgangen til kraftutbygging i vernede vassdrag, men samtidig ligger i utgangspunktet verneplanene fast, og det er ikke vedtatt noen endringer i vannressursloven §§ 34 og 35. Spørsmålet er dermed hvilken betydning Stortingets vedtak egentlig vil få for fremtidig utbygging i vernede vassdrag?
Bakgrunn
I Norge har Stortinget gjennom syv vedtak i perioden 1973 – 2018 vedtatt en samlet verneplan for vassdrag. Verneplanen er vedtatt av Stortinget, og kan derfor bare endres ved nytt vedtak av Stortinget. Den nærmere reguleringen av vassdrag som er vernet etter Stortingets vedtak om verneplan finnes i vannressursloven kap. 5. Vassdrag som ligger i verneplan er i utgangspunktet vernet mot kraftutbygging, jf. vannressursloven § 32.
Spørsmålet om kraftutbygging likevel skal tillates i vernede vassdrag, har vært reist en rekke ganger. Allerede i 2005 vedtok Stortinget at det kunne åpnes for konsesjonsbehandling av vannkraftverk med en installert effekt på inntil 1 MW i vernede vassdrag. Adgangen til kraftutbygging i vernede vassdrag ble deretter vurdert i forbindelse med behandlingen av Meld. St. 25 (2015-2016). En samlet energi- og miljøkomité uttalte den gangen at «kraftutbygging over 1 MW i vernede vassdrag skal forelegges Stortinget og kun vurderes i de tilfeller der andre flomdempende tiltak er utprøvd, liv og helse står på spill og verneverdiene ikke vil påvirkes nevneverdig».
Etter Hans’ herjinger i 2023 fremmet regjeringen en ny Stortingsmelding om flom og skred (Meld. St. 27 (2023-2024)). I meldingen varslet regjeringen at det kan være aktuelt å vurdere kraftutbygging i vernede vassdrag i tilfeller der det er et vesentlig potensial for flomdemping og verneverdiene ikke blir påvirket nevneverdig. Regjeringen mente videre at Stortinget i slike tilfeller må gi samtykke til konsesjonstiltak over 1 MW. Det er denne stortingsmeldingen som nå har vært til behandling i Energi- og miljøkomiteen med etterfølgende vedtak i Stortinget.
Nærmere om innstillingen fra Energi- og miljøkomiteen og Stortingets vedtak
Energi- og miljøkomiteens komiteens flertall og Stortingets vedtak går enda lenger enn det som ble foreslått av regjeringen i stortingsmeldingen om utbygging av vannkraft i vernede vassdrag. I vedtaket heter det at:
«Det åpnes for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i vernede vassdrag der samfunnsnytten, for eksempel i form av flomdempende effekt, vurderes som betydelig, samtidig som miljøkonsekvensene anses som akseptable.»