Forslag om endringer i arbeidsmiljøloven og statsansatteloven: Styrking av arbeidstakernes rettigheter i arbeidslivet - Hjort
Hva leter du etter?

Forslag om endringer i arbeidsmiljøloven og statsansatteloven: Styrking av arbeidstakernes rettigheter i arbeidslivet

I slutten av mars ble det lagt frem en rekke nye lovforslag som skal bidra til styrking av arbeidstakers rettigheter i arbeidslivet.

Regjeringen forslår blant annet å fjerne bedriftsinterne aldersgrenser under 72 år samt å heve aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år. Regjeringen følger også opp endringer som allerede er gjennomført i arbeidsmiljøloven og foreslår å utvide fortrinnsretten til statsansatte. Lovforslagene kan ses i sammenheng med regjeringens overordnede målsetting om å styrke arbeidstakernes rettigheter i arbeidslivet. Vedtakelse av lovforslagene vil medføre administrative konsekvenser for både statlige og private virksomheter. I denne artikkelen gir vi en oversikt over lovforslagene.

Forslag til lovendringer i arbeidsmiljøloven

Avvikling av bedriftsinterne aldersgrenser

Etter gjeldende rett har arbeidsgiver rett til å bringe arbeidsforholdet til opphør når arbeidstaker fyller 72 år. Bedrifter har videre en adgang til å fastsette lavere aldersgrenser enn det som følger av lovens hovedregel. Dette gjelder enten når det er nødvendig av hensyn til helse eller sikkerhet (arbeidsmiljøloven § 15-3 a andre ledd), eller dersom arbeidsgiver gjør aldersgrensen kjent for arbeidstakerne, den praktiseres konsekvent av arbeidsgiver, og arbeidstaker har rett til en tilfredsstillende tjenestepensjonsordning (arbeidsmiljøloven § 15-3 a tredje ledd). Ved anvendelse av sistnevnte regel kan aldersgrensen ikke være lavere enn 70 år.

Departementet foreslår å avvikle adgangen til å fastsette bedriftsinterne aldersgrenser etter regelen i § 15-3 a tredje ledd, med den konsekvens at bedrifter kun vil kunne fastsette aldersgrenser som er lavere enn 72 år dersom det er nødvendig av hensyn til helse eller sikkerhet. Dersom forslaget vedtas, vil mange bedrifter bli nødt til å endre sin praksis.

Arbeidsmiljøloven skal gjelde for fornybar energiproduksjon til havs

Arbeidsmiljøloven gjelder i sin alminnelighet på norsk territorium, samt for petroleumsvirksomhet på norsk sokkel. Departementet foreslår å innta en presisering i arbeidsmiljøloven om at loven også gjelder for havvindvirksomhet og annen fornybar energiproduksjon til havs. Forslaget er et viktig grep for å sikre et bedre vern for arbeidstakerne innenfor den fornybare energisektoren til havs, og er i tråd med de forutsetningene som har ligget til grunn siden havenergilova trådte i kraft i 2010.

Forslag til lovendringer i lov om aldersgrenser for statsansatte m.fl.

Økning av aldersgrensen for statsansatte

For statsansatte gjelder det en alminnelig aldersgrense på 70 år og en absolutt aldersgrense på 75 år. I utgangspunktet plikter den statsansatte å fratre stillingen ved første månedsskifte etter fylte 70 år. I konkrete tilfeller kan det likevel bestemmes at arbeidstakeren kan fortsette i stillingen utover den alminnelige aldersgrensen dersom vedkommende fremdeles fyller de krav som stillingen forutsetter. Tjenestetiden kan forlenges opp til to år første gang, og senere ett år om gangen, men ikke utover fem år totalt.

Departementet foreslår å heve den alminnelige aldersgrensen til 72 år, men likevel slik at den absolutte aldersgrensen forblir på 75 år. Det foreslås at tjenesten første gang kan forlenges opp til to år, og senere ett år til, i alt ikke utover tre år.

Forslag til lovendringer i Statsansatteloven

Utvidelse av fortrinnsrett for deltidsansatte

Deltidsansatte i statlig sektor har i dag fortrinnsrett til utvidet stilling ved nyansettelser. Fortrinnsretten er betinget av at den deltidsansatte er kvalifisert for stillingen, og at utøvelse av fortrinnsretten ikke vil innebære vesentlige ulemper for arbeidsgiver.

Departementet foreslår at fortrinnsretten skal utvides til også å gjelde i tilfeller der arbeidsgiver vurderer å leie inn personell for å dekke opp et bemanningsbehov. Videre er det foreslått at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til ledige ekstravakter og lignende fremfor at slike vakter skal tilbys til tilkallingsvikarer eller dekkes opp av innleid personell.

Rett til fast ansettelse etter mer enn tre års sammenhengende innleie

Etter gjeldende rett har innleide fra bemanningsforetak til en statlig virksomhet rett til fast ansettelse ved mer enn tre års sammenhengende innleie der hvor innleien er hjemlet i statsansatteloven § 11 første ledd (vikariat). Loven er imidlertid uklar på om innleie med grunnlag i statsansatteloven § 11 andre ledd (etter skriftlig avtale i virksomheten) også gir rett til fast ansettelse.

Departementet mener at retten til fast ansettelse ikke bør være betinget av hvilket lovgrunnlag innleien er hjemlet i, og foreslår at denne uklarheten fjernes ved en klargjøring i lovteksten om at retten til fast ansettelse gjelder i begge tilfeller.

Det er viktig å merke seg at dette kun er forslag til endringer og at lovforslagene i skrivende stund er til komitébehandling i Stortinget. Fristen for skriftlige innspill er utover våren.

Advokatfirmaet Hjort har lang erfaring med rådgi virksomheter som må tilpasse seg endret lovgivning. Ta gjerne kontakt ved behov for bistand.