Er du klar for «Forsvarsløftet»? - Hjort
Hva leter du etter?

Er du klar for «Forsvarsløftet»?

I en tid med økende geopolitisk usikkerhet har forsvarsanskaffelser blitt et stadig viktigere tema i nasjonal sikkerhetspolitikk.

I statsbudsjettet for 2025 har Stortinget besluttet å bevilge 110 milliarder kroner til Forsvaret, hvorav 34 milliarder kroner er øremerket større utstyrsanskaffelser og vedlikehold. Disse investeringene markerer starten på en langsiktig opptrapping av forsvarssektoren. I 2024 ble «Forsvarsløftet» enstemmig vedtatt, som innebærer at det skal investeres 1624 milliarder kroner i Forsvaret i perioden 2025-2036. Anskaffelser av nytt forsvarsmateriell og vedlikehold av dagens infrastruktur står sentralt i denne sammenheng.

For leverandørindustrien betyr opprustingen av Forsvaret store muligheter. Forsvarsanskaffelser omfatter både mindre lokale kjøp av militært materiell og større anskaffelser av fartøy, stridskjøretøy og våpensystemer, samt bygge- og anleggsarbeider til spesifikke forsvarsformål. Forberedelser og kunnskap om de særegne kravene som stilles til gjennomføringen av forsvarsanskaffelser vil kunne være avgjørende for leverandørenes konkurransekraft.

Særegne trekk ved regelverket for forsvarsanskaffelser som leverandører bør merke seg

Anskaffelser som Forsvaret gjennomfører, følger egne regler i forskrift om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser (FOSA). Regelverket skal sikre at statlige midler utnyttes gjennom kostnadseffektive innkjøp, samtidig som anskaffelsene skal bidra til en konkurransedyktig forsvars- og sikkerhetsindustri i Norge. Behovet for å beskytte nasjonale sikkerhetsinteresser og håndtere sensitiv informasjon gjør at det er flere spesifikke krav og hensyn som skiller seg fra andre offentlige innkjøp. Leverandører som ser for seg å delta i konkurranser om kontrakter for Forsvaret, bør blant annet være særlig oppmerksomme og forberedt på følgende:

  • I forsvarsanskaffelser kan det stilles krav om at leverandører følger strengere krav til håndtering av gradert informasjon. Dette betyr at leverandører må ha systemer og rutiner på plass for å sikre at slik informasjon ikke havner på avveie i hele kontraktens løpetid, men også etter kontraktens opphør. Oppdragsgiver kan derfor stille kvalifikasjonskrav knyttet til evnen til å behandle og oppbevare gradert informasjon, som både gjelder for hovedleverandør og eventuelle underleverandører. Leverandører som ikke oppfyller kravene, vil bli avvist fra konkurransen.
  • Oppdragsgiver kan stille krav om at leverandøren må garantere at de kan levere varer og tjenester uten avbrudd, selv om det skulle skje endringer i deres forsyningskjede – såkalt forsyningssikkerhet. Formålet er å sikre at Forsvaret alltid har tilgang på nødvendig utstyr og kontinuerlig tilgang til vedlikehold, reparasjon og reservedeler. For å dokumentere forsyningssikkerhet kan leverandører for eksempel måtte fremskaffe nødvendige lisenser for eksport, overførsel og transitt av varer.
  • Enkelte av anskaffelsene som Forsvaret gjennomfører, vil også være underlagt særegne krav i sikkerhetsloven. Dette er anskaffelser der leverandøren får tilgang til sikkerhetsgradert informasjon, et skjermingsverdig objekt eller infrastruktur. Leverandører må være forberedt på at det i disse anskaffelsene stilles krav om leverandørklarering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Det legges her vekt på leverandørens økonomiske forhold, organisasjonsform, eierstruktur og eventuell registrering av straffbare forhold. I tillegg må både leder og styremedlemmer i virksomheten sikkerhetsklareres for samme nivå som leverandørklareringen gjelder for. Denne prosessen innebærer at leverandøren må gi omfattende egenopplysninger som en del av klareringen. Saksbehandlingstiden for å få leverandørklarering hos NSM er opplyst å være tre måneder. Det innebærer at leverandører normalt må ha igangsatt søknadsprosessen om leverandørklarering forut for deltakelsen i en aktuell sikkerhetsanskaffelse.

Til tross for at FOSA åpner for at oppdragsgiver kan stille strengere krav til leverandørene på visse områder, er det også åpnet opp for noe større fleksibilitet i innkjøpsprosessen. Blant annet er det på visse vilkår åpnet opp for å tillate forhandlinger uten forutgående kunngjøring, noe som kan gi mulighet for raskere og mer tilpassede kjøp ved presserende kriser.

Videre har oppdragsgiver adgang til å inngå rammeavtaler på inntil syv år. For leverandører som ønsker å levere til Forsvaret, er det derfor særlig viktig å nå opp i de konkurransene som gjennomføres.

Oppsummering

For leverandører som ønsker å delta i forsvarsanskaffelser, er det viktig å ha kjennskap til de særlige kravene som skiller seg fra andre offentlige anskaffelser, og forberede seg på å møte dem. Dette gjelder særlig kravene til forsyningssikkerhet i alle ledd samt kravene til håndtering av gradert informasjon i samsvar med sikkerhetsloven. Særlig kravene etter sikkerhetsloven vil kunne ha tids-, ressurs- og prismessige konsekvenser og derfor få stor betydning for både konkurransefasen og gjennomføring av kontrakten.