Høyesterett kom i sin dom 11. oktober 2021 til at konsesjons- og ekspropriasjonsvedtakene for vindkraftverket på Storheia var ugyldige. Vedtakene innebar ifølge Høyesterett et av brudd på FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (SP) art. 27, som beskytter minoriteters rett til å dyrke sin kultur.
– Det følger klart av menneskeretten at et brudd kan bli reparert med en meklet løsning, og det er det vi nå kan konstatere at er oppnådd. Med denne avtalen har både partene og staten bekreftet at de mener menneskerettsbruddet er reparert, sier Bjella.
Avtalens innhold i korte trekk
- Staten forplikter seg til å gjennomføre en prosess som skal gi Sør-Fosen sijte kunne bruke et tilleggsareal utenfor Fosen fram til 2045. Sijten gis også medbestemmelsesrett for hva som skal skje med Storheia etter at konsesjonstiden er gått ut.
- Avtalen gir i tillegg Sør-Fosen sijte en betydelig kompensasjon på 7 millioner kroner i året i hele konsesjonsperioden. Kompensasjonen vil dekke driftsmessige ulemper som følge av vindkraftetableringen, tiltak som kan sikre at Sør-Fosen sijte kan ta i bruk vinterbeite utenfor Fosen reinbeitedistrikt, og andre tiltak for å fremme samisk reindrift og kulturutøvelse i et generasjonsperspektiv.
Avtalen sikrer gjennom disse tiltakene en avslutning på en vanskelig og langvarig strid om brudd på menneskerettskonvensjonen for denne gruppen.
Både Sør-Fosen sijte, Fosen Vind og energiminister Terje Aasland har gitt uttrykk for at de er glade for denne avtalen, og at den gir forutsigbarhet framover.
– Vi i Hjort slutter oss helhjertet til dette, og er både takknemlige og glade for at vi har fått lov til å være med på å løse denne saken, sier Kristin Bjella.