Ferieplanleggingen bør begynne allerede nå - Hjort
Hva leter du etter?

Ferieplanleggingen bør begynne allerede nå

Selv om sommeren fortsatt er noen måneder unna, bør du som arbeidsgiver starte ferieplanleggingen allerede nå. Det kan koste arbeidsgiver dyrt hvis ikke arbeidstakere tar ut sin lovmessige ferie.

Lovens utgangspunkt om ferieplanlegging og ferieavvikling

Det klare utgangspunktet etter ferieloven § 6 nr. 1 (1) er at arbeidsgiver har siste ordet om avvikling av ferie for sine ansatte. Det er også arbeidsgivers ansvar å påse at arbeidstakeren avvikler den lovbestemte ferien.

Ferieloven § 6 nr. 1 (1) krever likevel at arbeidsgivere «i god tid» drøfter når ferie skal avvikles og oppsetting av ferielister med den enkelte arbeidstaker. Arbeidstakere kan ifølge ferieloven § 6 nr. 2 (1) også kreve å bli informert om ferietidspunktet så tidlig som mulig, og senest 2 måneder før ferien skal avvikles. For en ferie som skal avvikles i juli 2025, skal altså arbeidstakeren da i utgangspunktet varsles i mai 2025 – om kun en drøy måned fra nå.

Lovens § 7 nr. 1 (1) fastsetter at arbeidstakere kan kreve å få avholdt 3 uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september, med unntak av arbeidstakere som tiltrer etter 15. august. De fleste ansatte ønsker som regel å ta ferie på sommeren. God planlegging før denne perioden er derfor praktisk for å sikre både at arbeidstaker avvikler lovbestemt ferie, men også at ferieavviklingen skjer på en måte som ivaretar bedriftens bemanningsbehov.

Det normale er at arbeidsgiver gir ansatte en frist for å komme med ferieønsker, slik at godkjenning og endelig fastsetting av ferien kan gjennomføres og informeres om innenfor 2-måneders fristen. Selve feriefastsettelsen kan så gjøres på mange ulike måter, og bør tilpasses bransjebehov, tariffavtaler eller virksomhetens særpreg. Man kan avtale ferien individuelt med hver enkelt arbeidstaker, den kan avvikles puljevis eller virksomheten kan ha en rullerende plan.

Unntak og adgangen til å endre allerede fastsatt ferie

Retten til å få informasjon senest 2 måneder før ferien skal avvikles er ikke absolutt. Informasjonen kan gis senere dersom «særlige grunner er til hinder for dette» ifølge ferieloven § 6 nr. 2 (1). Uforutsette driftsmessige situasjoner i virksomheten er et slikt eksempel. Er arbeidstakeren allerede underrettet om ferietidspunktet er endringsadgangen mer snever. Ifølge lovens § 6 nr. 3 (1) kan tidspunktet for ferieavviklingen da kun endres ved uforutsette hendelser som vil gi vesentlige driftsproblemer, og der det ikke kan skaffes en stedfortreder. Arbeidstakeren kan i slike tilfeller også kreve merutgifter som følge av ferieomleggingen erstattet fra arbeidsgiver etter § 6 nr. 3 (3).

Advokatfirmaet Hjort har lang erfaring med å rådgi bedrifter om ulike arbeidsrettslige problemstillinger, blant annet spørsmål knyttet til ferierettigheter eller bistand med å utvikle rutiner for effektiv ferieplanlegging. Ta kontakt – vi bistår gjerne din bedrift.