Bakgrunnen for forslaget
1. oktober 2023 ble det innført en delingsordning som gjør det mulig for nettkunder innenfor samme eiendom (dvs. samme gårds- og bruksnummer) å dele overskuddsproduksjon av strøm fra anlegg på inntil 1 MW. Ordningen har blitt kritisert for å være lite egnet for deling av kraft innenfor næringsområder, ettersom den ikke åpner for deling av overskuddsproduksjon fra anlegg over 1 MW, og heller ikke åpner for deling mellom eiendommer med ulike gårds- og bruksnummer.
5. februar 2024 kom RME med et forslag til endringer i reglene. RMEs forslag var at produsenter med inntil 5 MW installert effekt skal kunne dele strøm med naboeiendommer. Vi har skrevet om forslaget, les artikkelen her. Forslaget har i likhet med gjeldende ordning blitt kritisert for å være lite egnet for deling av kraft innenfor næringsområder, først og fremst fordi delingsordningen er avgrenset til naboeiendommer.
For å legge bedre til rette for deling av lokal kraftproduksjon innenfor næringsområder, har Energidepartementet og Finansdepartementet nå lagt frem et forslag til ny delingsordning. Ordningen skal utvide mulighetene for deling av overskuddsproduksjon, og på den måten legge til rette for økt lønnsomhet og nye investeringer i lokal kraftproduksjon.
Om forslaget
Forslaget er basert på at delingen av kraftproduksjonen skal skje virtuelt. Enkelt sagt skal nettkunder/målepunkter som deltar i løsningen bli avregnet for et lavere forbruk enn sitt reelle forbruk. Den lokale kraftproduksjonen mates inn på nettet, men deles mellom de som deltar i delingsløsningen gjennom et finansielt oppgjør. Nettkundene/målepunktene som mottar lokalprodusert strøm sparer også nettleie og avgifter sammenlignet med mottak av strøm fra ordinær strømleverandør, mens den lokale produsenten kan ta betalt for kraften som deles.
Energidepartementet foreslår at alle produksjonsanlegg for fornybar energi med samlet installert effekt inntil 5 MW kan inngå i delingsordningen. Dette innebærer altså en økning på 4 MW sammenlignet med dagens ordning.
Videre foreslås det at delingsordningen ikke skal være avgrenset til samme gårds- og bruksnummer (gjeldende ordning) eller naboeiendommer (RMEs forslag), men at den skal gjelde for et «sammenhengende næringsområde». Dette begrepet er ment å omfatte næringsområder, næringsparker, industriparker mv. hvor virksomheter er samlokalisert og på ulike måter samarbeider og deler på fellesfunksjoner. Begrepet er derimot ikke ment å omfatte generell næringsbebyggelse i by- og sentrumsområder. Nøyaktig hvordan avgrensningen skal skje, er fortsatt uklart. Energidepartementet ber derfor om innspill til avgrensningen i den kommende høringen.
Hjort følger regelutviklingen
Forslaget til ny delingsordning er nå sendt på høring med høringsfrist 3. februar 2025. Det er positivt at regjeringen gjennom endringer i delingsordningen nå forsøker å forløse deler av potensialet for kraftproduksjon som ikke krever større naturinngrep. Hjort følger regelutviklingen tett, og ser frem til å bistå klienter både i og utenfor næringsområder med nye spennende prosjekter fremover.