Nye feriepengeregler på vei? - Hjort
Hva leter du etter?

Nye feriepengeregler på vei?

Regjeringen har sendt en utredning av ferielovens system for opptjening av feriepenger på høring. Utredningen foreslår endringer i hvordan feriepenger opptjenes og utbetales i Norge.

Dagens regelverk

I motsetning til i de fleste andre europeiske land, er ferie og feriepenger separate rettigheter i Norge. Mens alle arbeidstakere har rett til ferie fra første arbeidsår, utbetales feriepenger i dag først året etter at de er opptjent (ferieåret). Arbeidstakere som ikke var i betalt arbeid året før ferieåret, får ikke utbetalt feriepenger som dekker opp for inntektsbortfallet som oppstår i ferien.

EFTAs overvåkingsorgan har stilt spørsmål ved om det norske opptjeningssystemet for feriepenger er i strid med EUs arbeidstidsdirektiv. Etter direktivet har arbeidstakere rett til fire ukers betalt ferie i året.

Med denne bakgrunn ble et utvalg nedsatt våren 2023 for å utrede dagens regler og foreslå endringer.

På høring

Utredningen ser på mulighetene for å erstatte dagens opptjeningssystem med et nytt, der feriepenger opptjenes og utbetales samme år. Tre ulike modeller for dette er presentert, uten at det gis anbefaling om hvilken som bør innføres. Modellene har ulik kompleksitet og oppbygning.

Regjeringen har nå sendt utredningen ut på alminnelig høring. Høringsinstansene er bedt om å gi sine synspunkter på modellene som er presentert i rapporten.

Behov for overgangsordning

For arbeidsgivere vil en omlegging innebære at den økonomiske fordelen som har fulgt med å forvalte ansattes feriepenger rentefritt et helt år, blir borte. Mange virksomheter vil måtte gjøre tilpasninger i likviditetsstyringen sin ved et brått systemskifte. Frigjøring av feriepenger til alle arbeidstakere som er inne i systemet kan også få konsekvenser for prisvekst og rentenivå.

For å dempe negative konsekvenser av et eventuelt systemskifte, mener utvalget det vil være behov for en overgangsordning. Nåværende og nytt opptjeningssystem kan operere parallelt i en overgangsfase. Utredningen presenterer i denne forbindelse alternative løsninger, både for når arbeidstakergrupper skal gå over på ny ordning og for hvordan innestående feriepenger skal nedbetales. Hvordan en endelig overgangsordning vil se ut, vil være et tema i det videre lovarbeidet.

Ikke vedtatt

Høringsbrevet kan være et første steg mot overgang til et nytt opptjeningssystem for feriepenger i Norge. Hvorvidt Norge går i Danmarks fotspor, og endrer regelverket, er foreløpig uvisst. Høringsfristen er 21. oktober 2024.