Frokostseminar: Fosen-saken– veien videre og mekling som mulig verktøy | Hjort
Hva leter du etter?

Frokostseminar: Fosen-saken– veien videre og mekling som mulig verktøy

Velkommen til formiddagsseminar hos Hjort om mulige virkemidler for å løse konflikter i utbyggingssaker i reindriftsområder.

Advokatfirmaet Hjort inviterer til et frokostseminar hvor vi håper å belyse mekling som mulig verktøy i utbyggingsprosjekter som involverer samisk reindrift, både for å forhindre risiko for menneskrettsbrudd og for å lette plan-og konsesjonsprosesser i slike saker.

Seminaret vil være en god mulighet for fagfolk, beslutningstakere og interessenter i og utenfor kraftbransjen til å få innsikt i de juridiske og praktiske implikasjonene av Fosen-saken, og muligheter for slike utbyggingsprosesser i fremtiden.

Meld deg på

Program

09:00

Menneskerettsvern for samisk reindrift

Vi introduserer seminaret og begynner med en overordnet presentasjon av menneskerettsvernet for samisk kulturutøvelse ved reindrift. Her går vi blant annet inn på erfaringene fra Fosen-saken, og ser blant annet på  hvilket handlingsrom det er for å inngå avtaler i situasjoner der det kan være risiko for brudd på menneskerettsvernet.

 

Til denne gjennomgangen har vi fått med oss direktør Adele Mestad fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM), som vil gå gjennom disse problemstillingene i dialog med Sjur O. Gabrielsen og Marianne Andvord fra Advokatfirmaet Hjort.

09:45

Hvor er vi nå og hvordan kan veien videre se ut

Som innledning til en paneldebatt kommenterer Hjorts advokater Frode A. Innjord og Kristin Bjella aktuelle problemstillinger etter Fosen-saken, og hvilke utfordringer som kan oppstå i fremtidige utbyggingsprosjekter i reindriftsområder.

 

10:00

Pause

10:10

Paneldebatt: Kan mekling være et verktøy for å løse konfliktene i utbyggingssaker?

Hoveddelen av seminaret er en panelsamtale om bruken av mekling i konfliktfylte utbyggingssaker. Vi har fått med oss et panel med forskjellig bakgrunn og som alle har inngående kunnskap om de aktuelle problemstillingene. I panelet får du høre

  • Direktør Adele Matheson Mestad, NIM
  • Riksmeklingsmann Mats Ruland
  • En representant for NRL (Norske Reindriftsamers Landsforbund)
  • Konserndirektør Erling Dalberg, Troms Kraft AS
  • En representant for en kommune

Med disse deltakerne i panelet håper vi å belyse mulighetene for å bruke mekling som verktøy i konsesjons- og planprosesser, mulig organisering av en slik prosess, innordning i forvaltningsprosessen mv.