Krav til skriftlige arbeidsavtaler – og konsekvensene ved mangler
Forslaget innebærer en rekke endringer i kravene til når en skriftlig arbeidsavtale må foreligge, innholdet i arbeidsavtalen samt konsekvensen dersom arbeidsavtalen mangler lovpålagte opplysninger.
For det første er det foreslått at arbeidsavtalen må foreligge senest syv dager etter at arbeidsforholdet startet.
Foreslåtte krav til opplysninger i arbeidsavtale
Videre er det foreslått at arbeidsavtalen må inneholde en rekke opplysninger som tidligere ikke har vært et krav av arbeidsmiljøloven. Disse opplysningene er blant annet:
- Spesifisere om arbeidstaker fritt kan bestemme eget arbeidssted
- Opplysninger om feriepenger
- Regler for fastsettelse av ferietidspunkt
- Rett til annet betalt fravær av arbeidsgiver
- Fremgangsmåte ved opphør av arbeidsforholdet
- Rett til kompetanseutvikling dersom arbeidsgiver tilbyr dette
- Dersom lønn består av ulike elementer, må disse angis særskilt
- Dersom arbeidsgiver er et bemanningsforetak, må innleiers identitet komme frem i arbeidsavtalen
Nye regler for midlertidige- og deltidsansatte
En ny presumsjonsregel i midlertidige ansettelsesforhold kan også få stor betydning. Dersom det ikke kommer frem i arbeidsavtalen at ansettelsen er midlertidig, skal det etter den foreslåtte regelen legges til grunn at arbeidstakeren har fast ansettelse med mindre noe annet gjøres overveiende sannsynlig.
Også for deltidsansatte kan endringene få stor betydning. Dersom arbeidsavtalen ikke opplyser om stillingens omfang, skal arbeidstakers påstand om stillingsomfang legges til grunn dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig.
Ved endringer i arbeidsavtalen
I tillegg strammes tidsfristen inn for når arbeidsgiver plikter å informere arbeidstakerne om endringer i arbeidsforholdet. Dersom endringene vedtas, må arbeidsgiver ta inn endringene i arbeidsavtalen senest den dagen endringen trer i kraft.
Forslagene innebærer at arbeidsavtalen i praksis må oppdateres oftere enn det som har vært vanlig i dag. Flere elementer av arbeidsforhold som per i dag kun er omtalt i eksempelvis personalhåndboken vil måtte inntas i arbeidsavtalen. Det er imidlertid presisert i proposisjonen at endringene ikke skal påvirke rekkevidden eller fastleggelsen av arbeidsgivers styringsrett.
Vi antar likevel at det vil bli større behov for å innta forbehold om endringer i arbeidsavtalen, all den tid rettigheter etter arbeidsavtalen fort kan anses som individuelle rettigheter med mindre arbeidsgivers endringsadgang tydelig fremkommer.