Flere uavklarte spørsmål
Hvis Høyesterett har forlatt det absolutte kravet om skyld ved foretaksstraff, er rettstilstanden nå at det stilles strengere krav til skyld for ileggelse av forvaltningssaksjoner enn ved ileggelse av foretaksstraff. Man kan tenke seg en situasjon hvor Arbeidstilsynet ikke kan bevise skyld, og dermed er avskåret fra å ilegge gebyr, oversender saken til politiet, som kan ilegge foretaksstraff basert på samme faktum og bevis. Dette er åpenbart i strid med lovgivers ønsker og forvaltningslovens § 46 bør trolig endres.
Det er også fortsatt flere uavklarte spørsmål. Høyesterett understreker betydningen av alvoret i handlingen og reaksjonen ved vurderingen av om straff på objektivt grunnlag er i tråd med EMK. Likevel er det er uklart hvor grensen går. I «Louis Pizza» ble selskapet ilagt en bot på 30 000 kroner, og Høyesterett konkluderte med at det måtte konstateres uaktsomhet for å ilegge en slik bot. I HR-2023-1212-A fremhever Høyesterett at Louis Pizza-dommen ikke kunne være avgjørende fordi objektivt ansvar i hovedsak er aktuelt for mindre alvorlige overtredelser der handlingen og reaksjonen er moderate og ikke stigmatiserende. Hvis vi legger dette til grunn, går det en grense for det objektive ansvaret et sted mellom Lous Pizza-dommen og den siste avgjørelsen fra Høyesterett.
Men det er uavklart hvor grensen for objektivt ansvar går: kan man sette en fast grense for botens størrelse, er grensen avhengig av foretakets økonomi og hvilke typer lovbrudd kan ikke straffes uten bevist skyld? Det er sannsynlig at dette vil bli mat for domstolene i lang tid fremover.
Et annet sentralt spørsmål er hvilke krav det stilles til subjektiv skyld for foretaksstraff der straffebudet krever forsett for å straffe enkeltpersoner. I «Louis Pizza» konkluderte Høyesterett med at foretaksstraff kunne gis ved simpel uaktsomhet, selv om straffebudet krevde grov uaktsomhet. Det er ikke vurdert hvilke krav til skyld som gjelder når straffebudet krever forsett, så også her bør domstolene bringes på banen igjen.