Permittering som følge av streik
Dersom streiken medfører at videre drift på arbeidsplassen ikke kan gjennomføres på en rasjonell måte, har arbeidsgiver mulighet til å permittere hele eller deler av den resterende arbeidsstokken. Også bedrifter som ikke direkte rammes av streiken, men som likevel ikke kan drives som normalt, kan permittere ansatte. Merk at denne vide permitteringsadgangen kun gjelder for privat sektor.
En permittering under streik må imidlertid følge en rekke saksbehandlingsregler. Bedriftene er forpliktet til å ha forhåndsdrøftelse med tillitsvalgte før beslutning om permittering tas. Deretter må permitteringen varsles to uker i forkant av at den iverksettes, dersom det gjelder konflikt i egen bedrift og det ikke er gitt betinget permitteringsvarsel i forkant av streiken. Ved permittering som følge av konflikt i en annen bedrift eller ved tariffstridig konflikt, gjelder det ingen permitteringsfrist. Utvelgelsen av hvem som skal permitteres der kun deler av driften skal suspenderes, må være saklig. Hovedregelen er at arbeidstakere med kortest ansiennitet skal permitteres først, med mindre det foreligger en saklig grunn til å fravike dette.
Ved permittering som følge av streik plikter ikke arbeidsgiver å betale permitteringslønn til arbeidstakerne. Det ytes heller ikke dagpenger til arbeidstakere som er omfattet av en streik og av den grunn blir permittert. Dette gjelder også permitterte arbeidstakere som ikke deltar i streiken dersom deres lønns- og arbeidsvilkår er nært knyttet til de streikendes lønns- og arbeidsvilkår.